top of page

Kava, brezkofeinska kava in kavni nadomestek - kakšna je razlika?

Kava - aromatična razvada, brez katere si marsikdo ne predstavlja začetka dneva.


Kava ni le napitek, ki te zbudi in te napolni z energijo. Kava je užitek. In še več, kava je tudi bogat vir biološko aktivnih spojin, kot so kofein in fenolne spojine, ki s svojim antioksidativnim delovanjem pozitivno vplivajo na tvoje zdravje. Študije kažejo, da lahko redno uživanje kave zmanjša tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja ter nekaterih vrst raka, z njo pa si lahko pomagaš tudi, če imaš nizek pritisk. Seveda, kot vedno velja pravilo zmernosti. Verjetno se sprašuješ koliko kave je sprejemljivo popiti? Če si povprečen zdrav človek ti 3 – 5 skodelic kave na dan ne bi smelo škoditi (1 skodelica = 1 espresso). Najbolje je, da poslušaš svoje telo, ki ti bo že samo sporočilo, koliko kofeina lahko tolerira. Svetujemo pa še, da kave ne piješ v poznih popoldanskih ali večernih urah, saj traja nekaj ur, da se kofein popolnoma izloči iz telesa. Morda kljub pitju kave brez težav zaspiš, ampak kofein pa lahko močno poslabša kvaliteto tvojega spanca.

kava, barcaffee, brezkofeinska, kofein, cikorija, kavni nadomestek, proja, divka, dekofe, napitek, brez kofeina, dekafeinizirana
Kava, brezkofeinska kava in kavni nadomestek

Kava brez kofeina, podobno kot pivo brez alkohola? Nesmisel za nekatere, ali pa super rešitev za vse, ki vam je všeč okus napitkov, pa si želite iz določenih razlogov omejiti vnos njunih poživljajočih substanc. Brezkofeinska kava je enako kot prava kava narejena iz kavnih zrn, iz katerih tekom proizvodnega postopka s pomočjo vode, topil ali CO2 odstranijo kofein. Potem jih še prepražijo in zmeljejo. Tudi vsebnost zdravju koristnih spojin in tista omamna aroma kave se v veliki meri ohranita. Žal nobena od metod ni tako učinkovita, da bi kofein odstranila v celoti. Običajno ga ostane do največ 3 %, proizvajalec pa vsebnost navede na embalaži svojega izdelka.


Če se želiš popolnoma izogniti kofeinu pa so bolj ustrezna alternativa kavni nadomestki. Proja, Divka, Kneipp in podobno. Ti niso proizvedeni iz kavnih zrn, pač pa najpogosteje iz praženih žit, zato tudi kofeina ne vsebujejo. Za pripravo se običajno uporabljajo ječmen, ječmenov slad, cikorija ali rž, bolj eksotične variante pa so narejene tudi iz fig, stročnic, oreškov, sadnih koščic, rdeče pese ali celo krompirjevih olupkov.


Kava je torej vse prej kot škodljiva razvada. Če imaš rad/a njen vonj in okus, a si želiš omejiti vnos kofeina so ti na voljo ustrezne alternative, ki ga vsebujejo manj ali nič. Aja pa še to: ne glede na to katero kavo izbereš, saj veš, bodi previden/a pri dodatkih, s katerimi »obogatiš« svoj napitek.

1,705 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page