top of page

Kave mi dajte

Tudi ti svoj dan obvezno začneš s skodelico kave? Klasično črno kavo, morda z nekaj dodanega mleka in sladkorja? Ali se ti bolj dopadejo instant kava ali instant kavni napitki?

kava, črna, turška, instant, barcaffe, napitek, jutro, mleko, sladkor, kalorije
Kava

Če si ljubitelj prave kave, jo pripraviš tako, da žličko ali dve pražene in mlete kave preprosto streseš v vrelo vodo in (trikrat) prevreš. Samo voda in kava imata skupaj 0 kcal. Tisto, kar lahko znatno doprinese k energijski vrednosti tvoje »črne« kave, so dodatki – mleko, smetana, sladkor. Če kavi dodaš 1 dl polnomastnega mleka, s tem pridobi približno 67 kcal, vsaka žlička sladkorja (5 g) pa doda okrog 20 kcal.


Kaj je sploh instant kava? To so pravzaprav samo pražena kavna zrna, ki jim z različnimi postopki odstranijo vodo, pri tem pa ostane suha snov v obliki granul. Te potem po navodilih preliješ z vrelo vodo in dobiš kavni napitek, brez kakršnihkoli dodatkov. Seveda je zato tudi energijska vrednost instant kave enaka 0 kcal.


Instant kavni napitek pa je pripravek, v katerem je že zmešano vse, kar tvoja kava potrebuje. No pa tudi tisto, česar ne. Med sestavinami najdemo sladkor, glukozni sirup, karameliziran sladkor, kavni ekstrakt, posneto mleko v prahu, mlečne beljakovine, sol, sredstvo proti sprijemanju, ki omogoči, da prah v vrečki ostane enak tudi pri daljšem shranjevanju, ter vrsto stabilizatorjev in emulgatorjev, ki poskrbijo, da tvoj napitek po pripravi izgleda tako kot mora. Rezultat vsega tega je pričakovan – višja energijska vrednost.


Ne pozabi - če instant kavo ali kavni napitek pripravljaš z mlekom namesto z vodo, moraš v tem primeru prišteti še nekaj dodatnih kalorij.

635 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page