Krekerji kot hranljiv prigrizek? Da, tudi to je mogoče.

Krekerji - preprost in okusen prigrizek, ki malokoga pusti ravnodušnega. Hrustljavost in slan okus sta enostavno nekaj, čemur se težko upremo. Ravno to je verjetno eden izmed glavnih razlogov za priljubljenost krekerjev. Je pa res, da s prehranskega vidika krekerji pogosto ne veljajo ravno za eliksir zdravja. V večini primerov gre za hranilno revno živilo, ki nam poleg maščobe, procesiranih ogljikovih hidratov in soli ne nudi veliko drugega. Seveda pa obstajajo izjeme.


Krekerji Mr. Fibre’s so ideja in produkt dveh kolegov študentov živilstva iz Biotehniške fakultete. Izdelek združuje lastnosti običajnih krekerjev - odličen okus, hrustljavost in priročnost, po drugi strani pa je narejen iz kakovostnih sestavin, kar zagotavlja prehransko veliko bolj ustrezno živilo od običajnih krekerjev. Glavne sestavine krekerjev Mr. Fibre’s so polnozrnata ječmenova, pšenična in čičerikina moka. To je glavni razlog za odlično makrohranilno sestavo teh krekerjev, ki se lahko pohvalijo z zelo nizko vsebnostjo maščobe in visoko vsebnostjo prehranske vlaknine. Z enim pakiranjem krekerjev Mr. Fibre’s pokrijemo približno dve tretjini dnevnih potreb po prehranski vlaknini. Glede na to, da gre za prigrizek, je to zelo zanimiv podatek.


Krekerji so si po sestavi lahko močno različni.

Ker je glavna sestavina krekerjev Mr. Fibre’s ječmenova moka, vsebujejo krekerji znatno količino beta-glukanov. Ti se lahko pohvalijo s sposobnostjo zniževanja ravni krvnega holesterola, če jih dnevno vnesemo 3 g. Eno pakiranje krekerjev Mr. Fibre’s vsebuje 1,8 g beta-glukanov.


Kot lahko vidimo na primerjavi, so generični krekerji poljubnega proizvajalca prehransko veliko manj ustrezni. Vsebujejo veliko več skupne in nasičene maščobe, soli in procesiranih ogljikovih hidratov. Posledično so energijsko bogatejši, obenem pa nam ne zagotavljajo znatnih količin prehranske vlaknine ali drugih mikrohranil.


Krekerje bi lahko opisali s terminom “hiperpalatabilno živilo”, ki se nanaša na živila, pogosto izdelana iz procesiranih in hranilno revnoih sestavin ter vsebujejo kombinacijo sladkorja in maščobe, maščobe in soli, ali vseh treh - sladkorja, maščobe in soli (ne-sveta trojica).


Mr. Fibre's rkekerje lahko kadarkoli naročiš na https://www.mrfibres.com/. Na spletni strani si lahko prebereš več o izdelku in ekipi.

227 views0 comments

Recent Posts

See All

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

Zavod SpoznajPrehrano

031 425 221

info@spoznajprehrano.com

Ostani na tekočem

  • Grey Blogger Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon

Zavod SpoznajPrehrano