top of page

Maca ali matcha?

Zagotovo si se (vsaj na instagramu) že srečal/a z matcho in maco. Ja, gre za dve različni zadevi. Te zanima razlika med njima?

maca, matcha, čaj, zeleni čaj, prehransko dopolnilo, peru, japonska, prah, zelena, kofein, napitek

Matcha je vrsta zelenega čaja, ki jo gojijo na Japonskem. Pridelana je nekoliko drugače kot ostali zeleni čaji, in sicer ga pred pobiranjem za nekaj tednov prekrijejo z bambusom. Pomanjkanje svetlobe povzroči povečano sintezo klorofila v listih, ki jih nato še posušijo in zmeljejo. Končni produkt je prah lepe zelene barve in značilne arome. Glede na intenzivnost barve je mogoče ločiti bolj kakovostno matcho od manj kakovostne. Matcha se najpogosteje pripravlja raztopljena v vroči vodi, kot napitek, lahko pa jo tudi vmešaš v smuti, dodaš slaščicam ali drugače uporabiš v kulinariki. Ker vsebuje kofein, lahko predstavlja nadomestek za kavo, bogata pa je tudi z antioksidanti.

matcha, mača, čaj, zeleni čaj, japonska, kofein, kava, pravi čaj, antioksidanti, teanin, napitek, matcha latter, zdravje, počutje, energija

Maca je gomolj rastline, spada pa v družino križnic in je torej sorodnica brokolija, cvetače, zelja in ohrovta. Izvira iz Andov v Peruju, kjer jo uporabljajo že tisočletja in pripravljajo na podoben način kot krompir. Rastlina je bogata z različnimi vitamini, minerali in antioksidanti, pa tudi z beljakovinami in prehransko vlaknino. Pri nas jo najdemo v obliki prehranskega dopolnila v prahu ali v kapsulah.

maca, korenina, gomolj, prehransko dopolnilo, zdravje, počutje, peru, fitoestrogen, antioksidanti, energija, cikel, hormoni, plodnost, spolna moč, afrodiziak, imunski sistem

O obeh, matchi in maci lahko prebereš številne zapise, ki ju kujejo visoko v zvezde, predvsem na račun njunih domnevnih številnih pozitivnih učinkih na počutje, razpoloženje, zdravje in še bi lahko naštevali. Seveda, obe rastlini lahko imata določene prednosti in imata mesto v tvoji prehrani. Žal pa za večino obljub ne stojijo trdni znanstveni dokazi.


Matcha je napitek, ki lahko prispeva nekaj raznolikosti pri tvoji hidraciji ali ti služi kot nadomestek za kavo. Maca pa je prehransko dopolnilo, za katere veš, da so lahko le češnja na vrhu uravnotežene prehrane.


Če osnove ne štimajo, tudi napitek in prehransko dopolnilo iz Andov pri tvojemu zdravju ne bosta naredila večjih sprememb. Če te prepričata s trditvami o visoki vsebnosti hranil, pa najprej pomisli, kakšna je količina prahu, ki ga boš dnevno zaužil/a in presodi kakšen bo njegov prispevek.


Ali uživaš matcho in maco? 🙂

648 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page