top of page

Prehranska vlaknina - 5. del in zakaj je mandljev namaz še enkrat dražji od arašidovega?

Danes predstavljamo še zadnjo skupino živil znotraj serije primerjav o prehranski vlaknini. To so oreški (ter arašidi, ki jih v resnici uvrščamo med stročnice in pinjole, ki spadajo med semena).

Za razliko od ostalih skupin živil, ki so bogata s prehransko vlaknino, oreški vsebujejo večji delež maščob, in sicer med 50 in 70 %, posledično pa je tudi njihova energijska vrednost višja. Večino od tega predstavljajo nenasičene maščobne kisline, ki so v zmernih količinah zelo dobrodošle v naši prehrani, hkrati pa je tudi razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami ugodno. Poleg tega so oreški prava zakladnica vitaminov in mineralov, zaradi visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin pa so naravno zaščiteni s številnimi antioksidanti, ki preprečujejo, da bi prišlo do oksidacije, oziroma po domače, da bi oreški postali žarki.

prehranska vlaknina, vlaknina, vlaknine, oreški, arašidi, mandlji, pistacije, makadamija, orehi, lešniki, indijski oreški, brezilski orehi, pinjole
Prehranska vlaknina v oreških

Se tudi ti sprašuješ, kaj je razlog, da je mandljev namaz še enkrat dražji od arašidovega? Je »boljši«? Da bi razrešili to dilemo, smo v današnjo primerjavo dodali še cenovni vidik. Kot lahko vidiš na infografiki cene različnih oreškov močno variirajo. Na njihovo ceno vplivajo številni dejavniki – od zahtevnosti pridelave, klimatskih razmer, škodljivcev, delovne sile, izvoza in uvoza, pa vse do pogojev shranjevanja, trženja in obsega povpraševanja pri potrošnikih. Za razliko v ceni arašidovega in mandljevega namaza je torej kriva cena same surovine, medtem ko je razlika v hranilni vrednosti minimalna.


Če oreške redno vključuješ v svoj jedilnik, svoje obroke obogatiš s prehransko vlaknino, kakovostnimi maščobami ter številnimi vitamini, minerali in antioksidanti. Pazi le na količino in rajši kot pražene in soljene oreške izberi tiste brez dodanega olja in soli.


Kateri pa so tvoji najljubši oreški?

306 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page