top of page

Rastlinski namazi

Namazi, takšni in drugačni, na okusen način popestrijo tvoj košček kruha.

Namaze sicer uvrščamo med procesirana živila, katerih sestava pogosto odstopa od optimalne, predvsem na račun večjega deleža maščob, soli ter drugih bolj ali manj potrebnih aditivov.


V tem kontekstu največkrat izpostavljamo predvsem mesne/ribje paštete in mlečne namaze. V skladu s trendi in povečanim povpraševanjem po rastlinskih alternativah pa se na trgovskih policah iz leta v leto povečuje tudi ponudba rastlinskih namazov. Beseda »rastlinski« pogosto daje prizvok, da gre za prehransko ustreznejša živila. Pa so res?

namaz, rastlinski, vegan, vegetarijansko, vegansko, tatarc, lečin tatarc, biftek, leča, soja, fižol, grah, čičerika, stročnice, humus, argeta, sojin namaz, valsoia, vitaquell, z zelišči, pašteta, bio zone, mercator
Rastlinski namazi

Rastlinski namazi so najpogosteje narejeni na osnovi stročnic – soje, čičerike, leče ipd. Stročnice so v naši prehrani zelo dobrodošle, namazi iz njih pa so zanimiva rešitev kako jih je mogoče večkrat vključiti v jedilnik. Stvar je le v tem, da je vsebnost stročnic v industrijskih namazih precej variabilna in stročnice pogosto predstavljajo le polovico ali nekoliko večji delež vseh sestavin. Že na drugem mestu sledi poljubna vrsta olja, v nadaljevanju pa se na seznamu znajde še več različnih virov maščob. Pri nekaterih namazih so kot osnova uporabljena semena ali oreški, zato je posledično vsebnost maščob še večja. Ker je delež »glavne« sestavine relativno majhen, je tudi prispevek k vsebnosti beljakovin pri večini namazov zanemarljiv in z namazom obroka ne boš bistveno obogatil/a z njimi. Zato pa podobno kot pri večini ostalih procesiranih živil proizvajalci ne varčujejo s soljo.


Rastlinski namazi v določenih pogledih zagotovo so ustreznejša alternativa mesnim paštetam in podobnim namazom. Lahko ti služijo kot rešitev, kako v prehrani nekoliko zmanjšati količino živil živalskega izvora in jo na ta račun obogatiti z zelenjavo in stročnicami. A imej v mislih, da veliko namazov, ki jih kupiš v trgovini, nima bistveno ustreznejše sestave, predvsem na račun dodatnih maščob in soli. Vedno beri označbe, še bolje pa je, če si namaz narediš kar sam/a doma.


Če pa te zanima kako prav katerikoli namaz vključiti v svojo prehrano, pa naj bo to pašteta, humus ali tatarski biftek – potem moraš biti del našega prihajajočega izziva.

150 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page