top of page

Se energijska vrednost nanaša na suhe ali kuhane testenine?

Updated: Jul 25, 2020

Pogosto dobimo vprašanje ali se energijska in hranilna vrednost navedena na embalaži testenin nanaša na suho maso ali na kuhane testenine.


Če za pripravo obroka zatehtaš 100 g testenin, jih skuhaš in ponovno stehtaš, hitro ugotoviš, da njihova masa ni več enaka. Testenine med kuhanjem vpijejo vodo, na ta račun pa imamo na koncu »več« testenin. Na katere se torej nanašajo podatki, ki so napisani v tabeli hranilnih vrednosti?


Označba na embalaži navaja, da energijska vrednost 100 g »polžkov« znaša 359 kcal. Za pripravo obroka jih odmeriš 100 g. Po kuhanju jih ponovno stehtaš in ugotoviš, da imaš na krožniku zdaj več polžkov, okrog 250 g. Imajo tvoje testenine torej 359 kcal ali 898 kcal?


Pravilen odgovor je 359 kcal. Na označbi je vedno naveden podatek za suhe testenine in se torej nanaša na tisto maso, ki jo tehtnica pokaže preden testenine skuhaš. Njihova masa se med kuhanjem poveča zgolj na račun vode, ki ne prispeva k energijski vrednosti. Enako velja tudi za riž, različne kaše, stročnice, meso in druga živila, ki se jim po toplotni obdelavi masa spremeni. Podatek na označbi se skoraj vedno nanaša na tisto, kar je dejansko v embalaži.

testenine, makaroni, suhe, kuhane, energijska vrednost, hranilna vrednost, kalorije
Suhe in kuhane testenine

Pa še to: če svojo prehrano spremljaš s pomočjo različnih aplikacij, kot sta npr. OPKP ali MyFitnessPal bodi pozoren, saj ti te običajno ponujajo obe možnosti – vnos podatkov o masi surovih ali kuhanih testenin. Izberi pravo, da ne bo panike, če bo tvoj obrok na ta račun imel nekajkrat večjo energijsko vrednost kot jo ima v resnici.

9,357 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page