top of page

Si danes 0,0?

Tudi tebe kdaj doleti »nesreča«, da te kolegi določijo, da si ti tisti, ki voziš iz zabave? Ker si odgovoren voznik veš, da alkohol ne sodi za volan. Ampak, da v družbi vseeno ne obtičiš s kozarcem soka v roki, si pivo kljub temu lahko privoščiš. Brezalkoholno seveda.


Pivo je po definiciji fermentirana pijača iz žit, hmelja in vode, izdelana po tehnološkem postopku varjenja, ki mu sledi alkoholno vrenje sladice z dodatkom pivskih kvasovk. Prvi korak pri proizvodnji je varjenje piva. V tej fazi se ječmenov slad zmelje in vse za končni produkt pomembne snovi preidejo v tekočo obliko. Nastalemu produktu nato dodajo hmelj in vse skupaj prekuhajo. V naslednjem koraku se doda kvasovke, ki poskrbijo, da v pivu nastane etanol in da dobi mehurčke. Sledi še faza zorenja, katere končni produkt je nefiltrirano in nepasterizirano pivo. Tega potem še opcijsko prefiltrirajo in/ali pasterizirajo, odvisno od tega kakšno pivo želijo, ter napolnijo v pločevinke ali steklenice.


Alkoholno vrenje je torej pogoj, da pijači lahko rečemo pivo. A kako potem nastane brezalkoholno pivo? Možnosti sta dve. Ena od njiju je ta, da se med samo alkoholno fermentacijo omeji nastanek etanola. To storijo tako, da postopek predčasno prekinejo, uporabijo nizke temperature, ki kvasovkam otežijo delovanje ali pa izberejo kvasovke, ki proizvedejo manj etanola. Pri drugem načinu pa tisto »pravo« pivo že nastane in šele potem z različnimi postopki iz njega odstranijo alkohol.

Da pivo lahko imenujemo »brezalkoholno«, vsebnost alkohola po naši zakonodaji ne sme presegati 0,5 vol. %.

pivo, pijača, poletje, brezalkoholno, alkohol, kalorije, piknik, pločevinka, steklenica, malt
Navadno in brezalkoholno pivo

Pivo in brezalkoholno pivo imata torej popolnoma enake sestavine. Kaj pa njuna energijska vrednost? Vidiš lahko, da med njima obstaja razlika. Pločevinka ali steklenica »običajnega« piva ima skoraj 70 kcal več od piva, ki ne vsebuje alkohola. Prav alkohol je namreč tisti, ki ga pogosto spregledamo pri preračunavanju energijskega vnosa, ampak v resnici njegov prispevek ni niti približno zanemarljiv. Energijska vrednost alkohola znaša 7 kcal/g, kar pomeni, da ima celo več kalorij kot ogljikovi hidrati in beljakovine (4 kcal/g). Te je ta podatek presenetil?


Pivo, ki vsebuje alkohol, običajno poskrbi še za nekaj dodatnega veselega razpoloženja, brezalkoholno pivo pa je dobra domislica za treznega voznika in vse, ki alkohola preprosto ne pijete. Če si že »obsojen«, da moraš biti tokrat ti 0,0, pa se lahko vsaj potolažiš, da si vnesel malo manj kalorij 😉.

593 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page