top of page

Sladkosnedi december

Decembrski dobri možje prinašajo številne dobrote - od svežega in suhega sadja, oreškov pa vse do gore najrazličnejših sladkarij. Glavne razlike med svežim in suhim sadjem lahko poiščeš v eni izmed naših preteklih primerjav. V današnji primerjavi pa primerjamo suho sadje, njegovo različico oblito s čokolado za večje sladkosnede ter nenazadnje še same čokoladne bonbone.

sladkor, sladkarije, slaščice, december, suho sadje, čokolada, bonboni, suho sadje v čokoladi
Nekaj sladkega

Takoj lahko opaziš, da energijska vrednost od suhega sadja do čokoladnih bonbonov postopno narašča. Že samo suho sadje ima relativno visoko energijsko vrednost, ko ga oblijemo s čokolado pa se ta seveda še poveča. Čokoladni bonbonih so praktično samo čokolada, zato je tudi njihova energijska vrednost razumljivo največja.


Vsebnost sladkorja v suhem sadju in suhem sadju oblitem s čokolado je skoraj enaka. Suho sadje že samo po sebi vsebuje veliko sladkorja. To je posledica sušenja, s katerim povzročimo, da voda izhlapi iz sadja, koncentracija sladkorja pa se zato poveča. Kako pa je mogoče, da zavoj sadja oblitega s čokolado vsebuje prav toliko sladkorjev, če pa je v igri čokolada? No, ravno zato - ker suho sadje oblijemo s čokolado, nimamo več 100 g suhega sadja, ampak se, sorazmerno s količino čokolade, njegova količina v končnem izdelku zmanjša. Manj suhega sadja in več čokolade na koncu doprinese k podobni vsebnosti sladkorja.


Tista bistvena razlika, ki vpliva na energijsko vrednost vseh treh izdelkov pa je vsebnost maščob. Suho sadje samo po sebi maščob ne vsebuje. Ko dodamo čokolado, pa se s tem seveda poveča tudi vsebnost maščob. Večji kot je delež čokolade, večja je vsebnost maščob in posledično tudi energijska vrednost.


Ti želimo povedati, da cele praznike raje jej rozine, namesto čokolade, piškotov ali torte? Nikakor ne. Dejstvo pa je, da čeprav se december še nekoliko bolj vrti okrog hrane kot preostanek leta, nasveti glede prehrane ostajajo enaki kot vedno. Vsaka slaščica je lahko del tvojega jedilnika. Samo ne razmišljaj tako, da lahko decembra poješ vse kar ti pride pod roke in se boš potem januarja čisto zares lotil/a novoletnih zaobljub. Rajši brez slabe poteši svojo željo po sladkem, drži se zmernosti in poskrbi, da z ostalimi obroki ostaneš na pravi poti.


Sladek zaključek leta vam želi ekipa SpoznajPrehrano 😊


157 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page