top of page

Torta za malico?

Malica je ustrezna rešitev, ki poskrbi, da med glavnimi obroki nisi lačen in prepreči, da bi ves čas nekaj grizljal. Vendar vsaka malica ni enako ustrezna. Pri nepremišljeni izbiri se lahko namreč hitro zgodi, da se malica po energijski vrednosti približa kar celemu obroku. Vmesni obroki pa morajo biti kontekstu pestre in uravnotežene prehrane tudi dovolj hranilno bogati.

Malica, snack, jabolko, mandlji, torta, čokolada, hranilna vrednost, energijska vrednost, kalorije
Hranilno bogata in hranilno revna malica

Na infografiki sta prikazana dva primera, ki ju lahko izbereš kot malico – jabolko in pest mandljev ali kos čokoladne torte. Energijska vrednost obeh prikazanih malic je dokaj podobna. Je torej vseeno katero izbereš?


Iz vidika energijskega ravnovesja - je. Če bo ob koncu dneva vnos energije skladen s tvojimi potrebami, tudi čokoladna torta ne bo povzročila, da bi se tvoja telesna masa povečala. Vendar je energijska vrednost le eden izmed parametrov na podlagi katerega izbiramo živila. Energijsko vrednost vrednotimo z enotami, ki jih imenujemo kalorije in kalorija je vedno enaka kaloriji, pa naj bo to iz čokoladne torte, jabolka ali katerekoli druge hrane.


Drugi zelo pomemben parameter pa je hranilna vrednost živil. Prav v tej se zgornji malici bistveno razlikujeta. Kos čokoladne torte je hranilno revno živilo. Vsebuje predvsem veliko maščob in sladkorja, medtem, ko je vsebnost ostalih hranil bolj pristranskega pomena. Na drugi strani pa imamo jabolko in pest mandljev. Takšna malica je dosti bolj ustrezna, saj tvojemu telesu, poleg energije, zagotavlja obilico koristnih hranilnih snovi, kot so prehranska vlaknina, vitamini, minerali, antioksidanti, pa tudi nekaj beljakovin in omega-3 maščobnih kislin.


Kljub temu, da imata obe malici podobno število kalorij, ni vseeno katero izbereš. Poskrbi, da bo večina tvojih obrokov čim bolj hranilno bogatih. Potrebuješ še nekaj idej? Poskusi kombinacijo grškega jogurta, kosmičev in sadja, krekerje s sirom, narezan korenček in humus, kos kruha z arašidovim maslom in domačo marmelado, prepečenec z avokadom in lososom ali pa si pripravi domače žitne ploščice iz oreškov in suhega sadja.

392 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page