top of page

Vodo lahko tudi poješ

Brez vode ni življenja. Približno 70 % našega telesa sestavlja voda in brez nje ne poteka praktično noben življenjski proces. Ravno zato je tako pomembno, da ves čas skrbiš za zadosten vnos tekočine. Osnovno priporočilo za vnos tekočine je 30 – 35 ml/kg TM/dan, kar za večino pomeni okrog 2,5 do 3,5 l tekočine na dan. Prihaja jesen in z njo nižje temperature, vendar zadostna hidracija ni nič manj pomembna.


Najbolj ustrezna pijača je voda. Vedno – doma, v službi, v naravi… imej pri roki kozarec ali stekleničko, ki naj ti služi kot opomnik, da moraš dovolj piti. Če se ti zdi navadna voda preveč “brez okusa” pa si lahko lahko pripraviš tudi nesladkan čaj, domačo limonado ali domačo vodo z okusom (v naših prejšnjih primerjavah preberi kako ju pripraviš).


Hidracija pa ni vezana samo na pijačo, pač pa lahko nekaj tekočine tudi »poješ«. Večina svežega sadja in zelenjave namreč vsebuje kar velik delež vode, ki lahko znatno doprinese k tvojemu dnevnemu vnosu tekočine. Pa ne samo to - sadje in zelenjava te bosta hkrati preskrbela še s prehransko vlaknino, vitamini, minerali in antioksidanti. Na spodnji infografiki je prikazano, kakšen delež vode vsebujejo nekatere vrste sadja in zelenjave. Podane so povprečne vrednosti, ki lahko nekoliko odstopajo glede na sorto, stopnjo zrelosti ipd.

sadje, zelenjava, voda, tekočina, hidracija
Vsebnost vode v sadju in zelenjavi

Kot lahko vidiš stročji fižol vsebuje kar 90 % vode. Ampak kljub podobnosti v imenu, za fižol v zrnju (in ostale stročnice) to ne velja. V njihovi sestavi prevladuje škrob, zato se vsebnost vode giblje med 10 in 20 %, ali celo manj. Podobno velja za suho sadje. Logično je, da se s sušenjem zmanjša vsebnosti vode, na račun tega pa se poveča koncentracija sladkorjev. V suhih figah, marelicah, jabolkih in slivah ostane okrog 30 % vode, v rozinah in suhih brusnicah pa še polovico manj, okrog 15 %.


981 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page