top of page

Živil ne ocenjuj na pamet

Živila pogosto ocenjujemo na pamet. Že na prvi pogled jih razvrščamo na bolj in manj ustrezna, ne da bi pri tem sploh preverili njihovo sestavo in hranilno vrednost.


Na spodnji infografiki imamo na eni strani prikazan sladoled, ki ga običajno ne smatramo kot najbolj ustrezno živilo v naši prehrani in si ga le občasno privoščimo kot sladico. Na drugi strani pa imamo sadni smuti. Ta se sliši kot ustrezna izbira, kadar se znajdeš v situaciji, da ti doma zmanjka časa za pripravo malice in si jo po poti kupiš v trgovini.

sladoled, tom, sladoledna lučka, smuti, sadje, ego, jagoda, mleko, sadni smuti, malica, sladica
Sadni smuti in sladoled

Sladoledna lučka je v največjem deležu narejena iz mleka in sladkorja. Visoka vsebnost sladkorjev, visoka energijska vrednost in majhna hranilna gostota so tisti glavni parametri, zaradi katerih sladoled res pristane na seznamu hrane za dušo.


Kaj pa kupljen sadni smuti, je res tako ustrezna izbira, kot se sliši? V tem primeru gre za živilo pretežno na sadni osnovi, zato je njegova hranilna vrednost sicer res nekoliko večja kot pri sladoledu. A po drugi strani lahko vidiš, da ima ena manjša plastenka smutija celo večjo energijsko vrednost, sladkorja pa vsebuje skoraj trikrat toliko izbrana sladoledna lučka.


Živil nikoli ne ocenjuj na pamet in glede na to kako (ne)ustrezno se sliši njihovo ime. Raje obrni embalažo in preveri kakšna je njihova sestava ter hranilna vrednost. Tako ali drugače pa dovolj pogosto poudarjamo, da se v celotnem kontekstu uravnotežen prehrane za popolnoma vsako hrano najde mesto na tvojemu jedilniku. Sladoled naj bo občasna sladica, smuti pa si raje pripravi doma in se izogni nepotrebnemu dodatku sladkorja.


138 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page