top of page

Je sladki krompir res toliko boljši od običajnega krompirja?

Krompir je med Slovenci zelo priljubljena priloga k obrokom. Pred kratkim smo krompir primerjali z rižem - če se ti je ta primerjava izmuznila, hitro klikni na to povezavo. V zadnjih letih pa se je na naših trgovskih policah, poleg »klasičnega« krompirja vse bolj množično začel pojavljati še sladki krompir. Pogosto slišimo, da je sladki krompir »super živilo« in ga kupujemo kot bolj »zdrav« nadomestek običajnega krompirja. Pa je temu res tako?


Poglejmo si primerjavo pečenega "navadnega" krompirja in sladkega krompirja.

primerjava živil, navadni in sladki krompir, sladki krompir kalorije, krompir hujšanje, zdravje na delu, promocija zdravja
Poleg barve, okusa in vsebnosti vitamina A sta navadni in sladki krompir po hranilni vrednosti praktično enaka. Izbirajte tistega, ki ga imate raje in ki vam je dostopnejši.

Kot lahko vidimo je energijska vrednost in vsebnost ogljikovih hidratov v »klasičnem« in sladkem krompirju praktično enaka. Vsebnost beljakovin je pri obeh zanemarljiva, prav tako ne vsebujeta maščob. Sladki krompir vsebuje nekoliko več prehranske vlaknine, a še vedno relativno malo. Prav tako sta obe živili bogati z vitaminom C in vitaminom B6. Navadni krompir je bolj bogat s kalijem, sladki krompir pa na račun beta-karotena, ki je razlog za oranžno obarvanost mesa, vsebuje več vitamina A.


Tako običajni kot tudi sladki krompir sta škrobnati prilogi, bogati z ogljikovimi hidrati, ki nas napolnita z energijo ter preskrbita z različnimi vitamini in minerali. Ker je njuna sestava precej podobna, ni sladki krompir zato nič bolj »super«, kot »naš« krompir. Sladki krompir, kot že ime pove, je po okusu nekoliko slajši. Sladek okus se v kombinaciji s slano jedjo marsikomu ne dopade oziroma se je nanj potrebno navaditi. Če sta vam všeč, izbirajte torej oba, včasih enega, drugič drugega, izvrstna pa je tudi kombinacija obeh. Obroku dodajte še zelenjavo z manjšo vsebnostjo škroba ter vir beljakovin.


Ne pozabi:


Zelo pomembno je tudi, na kakšen način krompir pripravimo. Kuhan in z malo ali nič maščobe pečen krompir je odlična in nasitna priloga, redkeje pa uživajte pire, pomfri in čips, ki vsebujejo veliko količino maščob in imajo zato tudi višjo energijsko vrednost.


Katerega imaš raje in katerega si pogosteje privoščiš? :D


P.S.: Prehrana na delovnem mestu je bistvenega pomena za zdrave zaposlene in uspešno podjetje. Preveri, katera izmed naših storitev je kot nalašč zate!


4,875 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page